Начало » Актуално » Съобщения

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ТЕЖЕСТ”

С писмо № 63-00-15 от 25.08.2011г. до сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, Министерство на здравеопазването подкрепи организираната от сдружението Национална кампания „На училище без тежест”.

 

Целта на кампанията е да се постигне по-висока степен на информираност на родителите, учителите и децата, относно правилния подбор, начина на носене и теглото на ученическата раница, която заедно с учебниците и учебните помагала, трябва да бъде до 15% от теглото на детето.

 

Профилактиката на гръбначните изкривявания, които са проблем за ученическата възраст, изискват включването на ефективни мерки за олекотяване на ученическите чанти и формиране на умения у децата за правилно носене.

 

Във връзка с гореизложеното, моля общопрактикуващите лекари и педиатри, които провеждат годишни профилактични прегледи на учениците и медицинските специалисти в здравните кабинети в училищата, да се информират за информационните материали по темата, публикувани в сайта на РЗИ-Добрич.

 

На интернет страницата на кампанията www.snbm.org са публикувани информационни материали за Националната кампания „На училище без тежест”, които биха могли да се използват като практически съвети към родители и ученици.

 

 

 

 

Национална кампания "На училище без тежест"

Присъединете се   


Сдружение «Настоящи и бъдещи майки» с подкрепата на Министерство на образованието, младежта и науката, стартира Национална кампания “На училище без тежест". 


Каним всички училища, институции, медии и организации, имащи отношение към образованието, възпитанието и здравето на децата в България да се присъединят към Национална кампания “На училище без тежест”.
Кампанията ще протече в два етапа.

Основна цел на Кампанията е да се постигне по-висока степен на информираност сред обществото за възможните заболявания на опорно-двигателния апарат, като се постави акцент на правилния подбор на ученическата раница, на нейната тежест и начин на носене.


Първи етап е информационен. Той ще стартира на 19 август 2011 г. и ще продължи до 5 октомври 2011 година.
Втори етап има за цел да се отчетат реалните резултати за олекотяване на ученическите чанти и ще се проведе през м. април 2012 г.


Кампанията ще завърши с номинации за ангажираност с проблема в три категории: за училища; за медии; за други организации.


За да се присъедините към кампанията, е необходимо да изтеглите
този текст; Да го разпространите онлайн, чрез вашите сайтове и сред ваши близки и да ги запознаете с възможностите за намаляване на рисковете за здравето на децата в училище.


За да Ви регистрираме като присъединили се към кампанията е необходимо да изпратите до 5 октомври 2011 г. попълнен
формуляр/за училища/ или формуляр /за медии, организациии, институции / на е-mail: snbm_bez_tejest@abv.bg; или по пощата на адрес: София 1408, п.к. № 5, Сдружение «Настоящи и бъдещи майки».


Презентацията «На училище без тежест», е предназначена за учениците. Тя е подготвена доброволно от Сдружение «Настоящи и бъдещи майки» /СНБМ/, в помощ на класния ръководител. Необходимите материали към презентацията са кантарче /везна/ и работен лист за ученика.


Кампанията се осъществява в партньорство с
www.bg-mamma.com и проект "Българска мадона"

На 25 август получихме писмо за подкрепа на Кампанията от  Министерство на здравеопазването.

За контакти: snbm_ bez_tejest@abv.bg

или на тел. 0887 850 912 , 0878 989 724

Фани Тодорова

 

 

 

 


[Назад] [Обратно горе]